Aromatyczna kawa z czekoladą czyli mocha

Aromatyczna kawa z czekoladą czyli mocha

Czym różni się kawa mocha od innych napojów kawowych z mlekiem, takich jak np. cappuccino? Wiele osób na tak postawione pytanie odpowiada, że brak jej charakterystycznej pianki, a przecież zasadniczą różnicą jest dodatek czekolady. To właśnie czekolada sprawia, że jej charakterystyczny smak i aromat, jest nie tylko rozpoznawalny, ale także wręcz uwielbiany przez miłośników kawy na całym świecie.

Kawa Mocha, Mokka, a może Moka?

W przestrzeni publicznej bardzo często pojawiają się wątpliwości jak w sposób prawidłowy zapisywać nazwę tej kawy. Znawcy tematu podkreślają, że poprawnymi formami jest kawa mocha i mokka. Nazwy te odnoszą się do odmiany kawy, która ma naturalny posmak czekolady i jest uprawiana na Półwyspie Arabskim i w Afryce. Natomiast nazwa moka, która jest często błędnie używana to w języku włoskim nazwa specjalnej kawiarki służącej do zaparzania kawy.

Przepis na idealną kawę

Przygotowanie smacznej i aromatycznej kawy wcale nie jest trudne i niekoniecznie potrzebny jest do tego profesjonalny barista. Wprawdzie kawa mocha, jak i inne najlepiej smakuje w słonecznej Italii, to jednak w prosty sposób można przygotować ją samemu i cieszyć się nią w domowym zaciszu. Do jej przygotowania potrzebne jest:

  • Dobrej jakości świeżo zaparzona kawa
  • Czekolada – według uznania mleczna lub gorzka, może być także syrop czekoladowy
  • Mleko
  • Do dekoracji bita śmietana, kakao lub cynamon

Pierwszym krokiem do delektowania się pyszną kawą jest rozpuszczenie w gorącym mleku czekolady. Wybór czekolady jest dowolny i zależy od osobistych preferencji, warto jednak zaznaczyć, że kawa najlepiej smakuje, gdy czekolada, która jest do niej użyta, jest naprawdę dobrej jakości. Również proporcje mleko – czekolada zależą od indywidualnych upodobań. Rozpuszczoną czekoladę przelewa się do kubka lub wysokiej szklanki i uzupełnia zaparzoną, ciepłą kawą. Istotne jest, aby mleko nie było spienione. Wykorzystanie przeźroczystej szklanki  podnosi wrażenie estetyczne. Całości dopełni dekoracja z bitej śmietany posypanej cynamonem lub kakao.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *