Idealna kawa dla miłośników czekolady

Idealna kawa dla miłośników czekolady

Kawa i czekolada, kto nie zna smaku każdej z nich? Idealnie sprawdzają się w czasie chandry, jak i podczas spotkania ze znajomymi.

Kawosze, którzy o  tym napoju wiedzą wszystko znają sposób jak połączyć czekoladę i kawę w jedno i proponują rozwiązanie, jakim jest kawa mocha. To połączenie smaków wraz z dodatkiem mleka stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia, szczególnie dla tych osób, które bez kawy i słodyczy nie wyobrażają sobie życia. Co ważne ten czekoladowy specjał o smaku kawy można bez trudu przyrządzić w domowym zaciszu i cieszyć się nim w towarzystwie najbliższych, czy dobrej lektury.

Kawa mocha – co o niej wiemy?

Nazwa tego typu kawy pochodzi od nazwy miasteczka Mokka, które znajduje się w Jemenie. Tam w XVIII wieku znajdowało się centrum eksportowe kawy. Kawa uprawiana w tamtym rejonie miała wyczuwalny, naturalny czekoladowy posmak. Napój, który bardzo często nazywany jest mokką to tradycyjna receptura, która komponowana jest z czekolady i mleka na bazie mocnego espresso. W zależności od indywidualnych upodobań dodawana czekolada może być zarówno mleczna, jak i gorzka, spotyka się także kompozycje z dodatkiem czekolady białej. Dodatek tej ostatniej sprawia, że kawa prezentuje się naprawdę dobrze i zachęca do wypicia. Co ciekawe kawa smakuje zarówno Paniom, jak i Panom, którzy przecież kochają słodycze.

Przekonaj się jak szybko przygotujesz pyszną kawę

Kawę mocha podaje się i przygotowuje w wysokiej, przezroczystej szklance. Pierwszym etapem jest rozpuszczenie czekolady w gorącym mleku, którą później przelewamy do przygotowanej wcześniej szklanki. Często, również w kawiarniach zamiast czekolady stosuje się czekoladowy syrop, co znacznie ułatwia cały proces przygotowania. Całość należy uzupełnić świeżo zaparzoną, dobrej jakości kawą. Proporcje, jakie się przyjmuje to np. 60 ml kawy do 120 ml mleka z rozpuszczoną w nim czekoladą. Jako dodatek na górę można wyłożyć bitą śmietanę posypaną kakao lub drobinkami potartej czekolady.

Warto pamiętać, że tak przygotowany napój jest słodki, dlatego doskonale sprawdza się podawany w czasie podwieczorku.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *